Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanych buraczków

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 6 liści sałaty
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Buraki ugotować we wrzątku z dodatkiem octu z czerwonego wina.
Po około 30 minutach buraki odcedzić, a gdy ostygną obrać i pokroić na plasterki.
Następnie oliwę wymieszać z octem ryżowym, oregano, bazylią, pietruszką oraz szalotką.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać plastry buraków.
Odstawić na 15 minut.
W miedzy czasie ułożyć liście sałaty w misce po czym rozłożyć na niej plastry buraków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *