Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z kurczaka z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 10 g utartego świeżego imbiru
  • 100 g rzodkiewek (lub ogórka)
  • 150 g mieszanych warzyw liściastych
  • 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz syczuański

Sos:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu, ryżowego lub jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 3 posiekane pędy szczypioru czosnkowego (lub 2 młode cebulki)
  • ½ łyżeczki pasty z papryczek chili


Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wywar z kurczaka, dodać imbir i doprowadzić do wrzenia. Włożyć piersi z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Od rzodkiewek odciąć liście, rzodkiewki umyć (ogórek obrać) i pokroić na plasterki. Warzywa liściaste umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paseczki i rozłożyć na 4 talerzach. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszać. Warzywa liściaste polać 2 łyżkami sosu i wymieszać. Piersi z kurczaka wyjąć z wywaru. Mięso pokroić na plasterki, ułożyć na warzywach liściastych i polać sosem. Przybrać rzodkiewką (ogórkiem), posypać sezamem, oprószyć pieprzem syczuańskim i solą. Zaraz podawać.

Mięso z kurczaka zawiera dużo białka oraz żelaza. Jest chude, jeśli przyrządza się je z małą ilością tłuszczu i podaje bez skórki. Mięso z kurczaka dostarcza sporo witaminy B6, fosforu i potasu. Wspomagają one system nerwowy, wzmacniają kości i mięśnie. Mięso z kurczaka jest również źródłem cynku, który wzmacnia system odpornościowy organizmu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *