Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka seledynowa

Składniki:

  • 1 pęczek selera naciowego
  • 1/2 długiego ogórka
  • ryż (jedna saszetka)
  • soczewica (jedna saszetka)
  • kukurydza z puszki
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • majonez (lub ulubiony biały sos do sałatek)

Sposób przygotowania:
Ryż i soczewicę w saszetkach ugotować, przepłukać zimną wodą. Nać selera dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w wachlarzyki (ogórka przekroić wzdłuż na ćwiarti i siekać w plasterki). Wszystkie składniki wymieszać, dodać kukurydzę z puszki, dwie czubate łyżki stołowe majonezu i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Jeśli nie lubimy majonezu, możemy do sałatki zrobić własny sos, ja osobiście jestem fanką majonezu kieleckiego, ale jak sumienie przypomni o tym, że warto schudnąć, zamieniam majonez na sos jogurtowy. Do jogurtu naturalnego dodaję kilka kropel soku z cytryny (nie dodaję, wówczas soku do sałatki), sporo pieprzu białego i czarnego, szczyptę soli, płaską łyżeczkę suszonej bazylii i szczyptę oregano. Do niektórych warzyw bardzo pasuje posmak czosnkowy, wtedy zamiast ziół dodaję wyciśnięty ząbek czosnku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *