Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w śmietanowym sosie

 

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z sandacza
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 4 łyżki soku z cytryny

     

    Sos śmietanowy:

  • ½ szklanki gęstej śmietany kremowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 3 posiekane drobniutko cebule dymki
  • sól, biały pieprz do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Podzielone na porcje filety z sandacza przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową,  obsypać koperkiem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.  W międzyczasie przygotować sos śmietanowy. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać dymkę, chwilę smażyć mieszając, dodać sok z cytryny, śmietanę, podgrzewać mieszając kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Filety rybne ugotować na parze, grillować lub usmażyć po obtoczeniu w mące, polać gorącym sosem i podawać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *