Sandacz w sosie winnym z warzywami duszony

31181
com_content.article
(Oddano 127 głosów z średnią 4.65 z 5)
Sandacz w sosie winnym z warzywami duszony4.65 out of 5 based on 127 voters.


Składniki:


  • 1 kg filetów z sandacza ze skórą
  • 5 dkg pokrojonej w cienkie słupki marchewki
  • 5 dkg pokrojonego w cienkie słupki selera
  • 5 dkg drobno pokrojonej szalotki
  • 2 łyżki grubo pokrojonej naci kolendry
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego
  • 8 dkg masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać masło, dodać sandacza przyprawionego wcześniej solą i pieprzem, obrumienić. Używając łyżki cedzakowej przełożyć porcje ryby do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym w patelni maśle podsmażyć warzywa. Obłożyć nimi porcje sandacza, dodać wino i dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż połowa wina odparuje. Ostrożnie przelać do małego rondla powstały sos, dodać bulion i gotować aż sos zacznie się zagęszczać, skorygować smak sosu przyprawami. Porcje ryby wyłożyć na półmisek, polać sosem i obłożyć brzegi uduszonymi, przyprawionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi