Sandacz w pomidorach na ostro

8019
com_content.article
(Oddano 18 głosów z średnią 4.39 z 5)
Sandacz w pomidorach na ostro4.39 out of 5 based on 18 voters.


Składniki:
• 1 kg sandacza
• 2 pietruszki
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól

Sos:
• 150 g pomidorów
• ½ szkl. madery
• ½ cytryny
• łyżka musztardy
• łyżka masła
• łyżeczka mąki
• ½ łyżeczki cukru
• łyżka kaparów
• korniszon
• 5 marynowanych grzybków
• łyżka oliwek
• łyżeczka karmelu

Sposób wykonania:
Sandacza oprószyć solą, po czym zalać go wodą, dodać pietruszkę pokrojoną na plasterki oraz wino, trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z ryby, wówczas dodać maderę, sok z cytryny oraz pomidory przetarte przez sito.
Całość wymieszać i gotować do zgęstnienia, dodać grzyby, korniszon i kapary pokrojone w paseczki, wydrylowane oliwki, cukier, musztardę, karmel oraz wywar z pod ryby.
Całość wymieszać i polać sandacza ułożonego na półmisku.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Zaśkę Białaś



Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi