Salsa.
Salsa.4.26 out of 5 based on 219 voters.
Przepis na salsę w odrobinę większych ilościach, przepis bez tłuszczu!
Składniki:
• ½ kg pomidorów
• 3 papryki różnokolorowe
• 3 średnie cebule
• średnia główka czosnku
• 3-5 papryczek chilli (lub 2 łyżeczki proszku, lub 3 łyżeczki „Sambal Olek”)
• sok z 2 cytryn lub lepiej 3 limonek
• utarta skórka z 1 cytryny lub 2 linonek
• kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
• kopiata łyżka posiekanej natki kolendry (jeśli nie ma nic się nie stanie ale jeśli jest to super)
• łyżeczka oregano
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• łyżeczka pieprzu
• ¾ łyżeczki soli
• łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 3 łyżeczki octu
• ½ szklanki wody
Wykonanie:
Obieramy cebule, paprykę, chilli i czosnek, wszystko drobno siekamy. Do garnka wlewały ½ szklanki wody, dodajemy cukier i sól, wszystko gotujemy powoli na wolnym ogniu, dodajemy wg kolejności w 5 minutowych odstępach czasu: cebulę, paprykę, chilli (jeśli świeże), czosnek.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny lub limonki.
Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy, wrzucamy do garnka, gotujemy przez 5 minut, dodajmy koncentrat pomidorowy, zioła i przeprawy. Gotujemy przez dalsze 20 minut.
próbujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
W kilku łyżkach wody mieszamy skrobie i zagęszczamy salsę, gotujemy przez 5 minut, Wyłączamy ogień i pozwalamy aby sos wystygł, dodajemy sok z cytryny (lub limonki) i ocet, dokładnie mieszamy. Salsa gotowa - jeśli nie zamierzamy wszystkiego użyć można cześć przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
- Szczegóły
- Kategoria: Salsy
- Opublikowano: czwartek, 03, marzec 2005 00:00
- Administrator
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny