Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowa sałatka z serem

Składniki:

  • ¾ szkl. ryżu
  • 2 jajka
  • 5 dag sera żółtego
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka zielonej natki pietruszki
  • łyżkę musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści sałaty

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać dużą ilością wody i trzymać na ogniu ok. 10 – 12 minut, po czym przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie rzodkiewki zetrzeć na tarce, ugotowane jajka oraz natkę pietruszki posiekać a ser pokroić w kostkę.
    Wszystkie składniki wymieszać dodając ostygnięty ryż.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać olejem wymieszanym z musztardą.
    Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ilonę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *