Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany karp

Składniki:

  • 1 karp/ około 2 kg/
  • 3 cytryny
  • 20 dkg masła
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra mielona papryka 
  • szklanka zieleniny / mięta/

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż grzbietu, usunąć ości grzbietowe. Skrzela i oczy pozostawić. Cytryny sparzyć wrzątkiem, nie obierać, pokroić w plastry. Masło utrzeć z solą i papryką, dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Posmarować rybę z obu stron, obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć dokładnie z obu stron. Rybę położyć na rozgrzanym ruszcie, grillować około 30 minut. Rozwinąć z folii posypać listkami mięty i podawać zaraz po przyrządzeniu.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *