Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 8 dag masła,
  • 2 szklanki rosołu (może być z kostki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Drobno posiekaną cebulę wrzucić do garnka na stopione masło. Kiedy zacznie się rumienić, dodać wypłukany i osączony ryż. Mieszając, smażyć go tak długo, aż się lekko zrumieni. Zalać gorącym rosołem. Doprawić solą i pieprze. Gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i sypki. Dodać osączony z zalewy groszek konserwowy. Delikatnie wymieszać. Podawać do befsztyków wołowych, pieczonych mięs itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *