• 1 świeży kurczak
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka obrana i pokrojona
  • 1 obrana marchewka
  • ½ łodygi selera naciowego
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 por pokrojony wzdłuż (biała część)
  • ¼ małego buraka ćwikłowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru
  • sól, mielony pieprz do smaku

Rosol Domowy Na Kurze

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć. Podzielić na ćwiartki. W dużym garnku zalać kurczaka zimną wodą i powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Bardzo dokładnie zbierać powstającą brunatną piane (odszumować). Dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ząbek czosnku, cała marchewkę, buraka. Zmniejszyć płomień palnika tak aby rosół powolutku się gotował. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozdrobnione jarzyny, lekko obsmażyć mieszając. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do wywaru. Gotować około 2 godzin. Przyprawić do smaku. Przecedzić na drobnym sicie. Podawać z makaronem domowym, pokrojonym w słupki ugotowanym kurczakiem, ozdobione pokrojoną w kostkę ugotowaną cała marchewka i posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi