Składniki:
-
- 1 kg filetów z morszczuka
- 2 łyżki masła
- tarta bułka
- 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
- 4 pokrojone w plastry ziemniaki
- 6 pomidorów pokrojonych w plastry
- posiekana natka pietruszki
- 2 utarte ząbki czosnku
- sól, pieprz mielony
Sposób przyrządzenia:
Morszczuk w naszych sklepach oferowany jest pod postacią mrożonych filetów. Na początek więc kilka słów na temat sposobów ich rozmrażania. Najwłaściwszym sposobem jest umieszczenie zamrożonej ryby na dolnej półce lodówki wtedy ryba rozmrozi się powoli i będzie smaczna i jędrna. Nie zawsze jednak czas nam pozwala na takie sposób. Ryby zamrożone w całych tuszkach możemy też rozmrażać w wodzie bieżącej, najlepiej pod natryskiem (przy użyciu kuchennego sitka prysznicowego). Rozmrażanie trwa wtedy krótko, jest równomierne, a tkanka mięsna zachowuje pierwotną konsystencję.
Tak przygotowane filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki. W wysmarowanym masłem o obsypanym tartą bułką naczyniu układamy kolejno warstwę ryby, przyprawiamy, na niej warstwę ziemniaków, pomidorów, czosnku, natki pietruszki, fasoli. Kolejna warstwa ryby itd. Na wierzch kładziemy resztę masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy na gorąco.