Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada wołowa z białą kapustą

 

Składniki:

 

  • 1 kg. wołowiny bez kości
  • 35 dag. kapusty
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 20dag. pieczarek
  • sól
  • 100ml. czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • pieprz mielony
  • kminek
  • olej
  • masło
  • trochę wody

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy, paprykę kroimy w paski, a pieczarki na ćwiartki. Na rozgrzanym na patelni maśle szklimy cebulę, dodajemy resztę warzyw i zioła prowansalskie. Oprószamy kminkiem i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i rozkładamy płat. Na mięso nakładamy farsz, zwijamy, związujemy nicią i nacieramy z wierzchu solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i podsmażamy roladę. Następnie podlewamy wodą i dusimy godzinę w temp. 180 stopni. Następnie pieczeń wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką ,dodajemy wino, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy do smaku Warzywkiem. Pieczeń kroimy na kawałki i polewamy sosem.
 „Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *