Puree z fasoli cannellini
Puree z fasoli cannellini4.60 out of 5 based on 248 voters.
Składniki:
- 2 szkl. suchej fasoli cannellini
- 5 ½ l bulionu warzywnego
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 2 liście laurowe
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Fasolę zalać 3 l bulionu i odstawić aby namokła po czym fasole odcedzić i zalać świeżym bulionem.
Dodać natkę pietruszki, liście laurowe oraz posiekany czosnek.
Trzymać na małym ogniu z uchylona pokrywką ok. 1,5 godz.
Gdy fasola będzie zupełni miękka odcedzić i zmiksować na gładkie puree.
Przed podaniem skropić oliwą i oprószyć pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: czwartek, 16, kwiecień 2009 14:10
- Grażyna
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak