Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olejek migdałowy

    Sposób przyrządzenia:
    Kaszę opłukać, ugotować na mleku, dodać masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać kaszę, opłukane rodzynki, posiekane orzechy i olejek migdałowy. Z białek ubić na sztywno pianę i dodać do masy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i włożyć do foremki, przykryć folią spożywczą. Włożyć do wodnej kąpieli i gotować pod przykryciem około 45 minut. Podawać z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *