Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Por w sosie orzechowym

Składniki:

  • 50 dkg białych części pora
  • kilka zielonych liści pora
  • 1b szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki soku z granatów
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Pory oczyścić, wypłukać.  Zalać wrzątkiem i gotować, białe części 30 minut, liście 10 minut. Wyłożyć na durszlak, obsączyć. Białe części  przekroić na połowę, złożyć, związać przeciętym w wąskie paski, zielonymi liśćmi pora. Przygotować sos. Orzechy i obrany czosnek drobniutko posiekać, dodać kilka łyżek wody, sok z granatów, obraną, drobno posiekaną paprykę, przyprawy i natkę, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać wiązki pora i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *