Pomarańczowe udka Basi
Pomarańczowe udka Basi 0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszne, aromatyczne udka z kurczaka w pomarańczach. Aby je wykonać potrzebujesz: pomarańczy, miodu, czosnku i sosu sojowego.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.Dodać jeszcze miód, imbir oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Udka z kurczaka oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i dokładnie natrzeć marynatą.Odstawić na około 3 godziny.Pozostałe pomarańcze sparzyć wrzątkiem.Pokroić je na plastry, które rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.Ułożyć na nich udka z kurczaka razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: piątek, 30, sierpień 2019 07:37
- Monia
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany