Przepis na pyszne chrupiące kalmary w tempurze. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krążków kalmarów, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka.
Składniki:
- 500 g krążków kalmarów
- 1 szkl mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miski wbić jajko.Roztrzepać go widelcem po czym wlać wodę.Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną.Wsypać sól i proszek do pieczenia.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.Wrzucać je na rozgrzany, gorący olej.Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 5