Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w tempurze Reni

Przepis na pyszne chrupiące kalmary w tempurze. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krążków kalmarów, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 500 g krążków kalmarów
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miski wbić jajko.
    Roztrzepać go widelcem po czym wlać wodę.
    Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Wsypać sól i proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. 
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki. 
    W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.
    Wrzucać je na rozgrzany, gorący olej.
    Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *