Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańczowe udka Basi

Pyszne, aromatyczne udka z kurczaka w pomarańczach. Aby je wykonać potrzebujesz: pomarańczy, miodu, czosnku i sosu sojowego. 
 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka 
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.
    Dodać jeszcze miód, imbir oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Udka z kurczaka oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i dokładnie natrzeć marynatą.
    Odstawić na około 3 godziny. 
    Pozostałe pomarańcze sparzyć wrzątkiem.
    Pokroić je na plastry, które rozłożyć  w naczyniu żaroodpornym.
    Ułożyć na nich udka z kurczaka razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *