Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki ze szpinaku i otrąb owsianych

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • jogurt naturalny
  • sól, do smaku
  • olej

Sposób wykonania:
Szpinak oczyścić, drobno posiekać. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odsączyć nadmiar soku. Dodać szpinak, otręby, sok z cytryny, orzechy i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować placuszki , smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Pomidor  sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić, połączyć z octem i oliwą, dodać jogurt naturalny. Podawać z plackami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *