Placuszki z cukinii z sosem
Placuszki z cukinii z sosem4.63 out of 5 based on 256 voters.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- przyprawa do kurczaka w proszku
- 10 dag sera tofu
- 4 duże pieczarki
- mąka ziemniaczana
- vegeta
-
jajo
Sos: - majonez sojowy
- ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- koperek
Sposób wykonania:
Cukinie ścieramy na tarce o grubych okach, przyprawiamy vegetą
pozostawiamy na sitku do odcieknięcia. Ser i obrane pieczarki również
ścieramy na grubych okach , dodajemy do cukinii, dorzucamy łyżeczkę
przyprawy do kurczaka i mieszamy. Wbijamy jajko - jeśli masa jest zbyt
płynną dodajemy make. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu
do zrumienienia.
Do majonezu ścieramy na tarce ogórek, dodajemy drobno pokrojony czosnek
( można zastąpić czosnkiem granulowanym ) i koperek. Odstawiamy na 10
minut by składniki sie "przegryzły".
Gorące placuszki podajemy z sosem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Goplana
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: poniedziałek, 11, maj 2009 08:35
- Goplana
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak