Składniki:
- 2 duże cukinie
- przyprawa do kurczaka w proszku
- 10 dag sera tofu
- 4 duże pieczarki
- mąka ziemniaczana
- vegeta
- jajo
Sos: - majonez sojowy
- ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- koperek
Sposób wykonania:
Cukinie ścieramy na tarce o grubych okach, przyprawiamy vegetą
pozostawiamy na sitku do odcieknięcia. Ser i obrane pieczarki również
ścieramy na grubych okach , dodajemy do cukinii, dorzucamy łyżeczkę
przyprawy do kurczaka i mieszamy. Wbijamy jajko – jeśli masa jest zbyt
płynną dodajemy make. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu
do zrumienienia.
Do majonezu ścieramy na tarce ogórek, dodajemy drobno pokrojony czosnek
( można zastąpić czosnkiem granulowanym ) i koperek. Odstawiamy na 10
minut by składniki sie „przegryzły”.
Gorące placuszki podajemy z sosem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Goplana