Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

  • 12-15 ziemniaków
  • 2-3 łyżki przesianej mąki
  • ½ szkl. kwaśnego mleka
  • sól
  • olej
  • 15 dag boczku
  • 2 cebule

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemianki zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać mąką, kwaśne mleko oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować placki, które smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    W między czasie boczek oraz cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie układać placki warstwami w naczyniu żaroodpornym przeplatając cebulą i boczkiem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Roxana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *