Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek francuski

Składniki:

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ziarno fasoli Jaś
  • 7 dag masła
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Do jajek wsypać cukier, dodać rum oraz miękkie masło.
    Całość dokładnie zmiksować.
    Ciasto rozwałkować i okrągłą formę w której będziemy piec ciasto wyciąć dwa koła.
    Jedno wyłożyć na dnie wysmarowanej masłem formy.
    Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć masę.
    Położyć fasolkę i przykryć drugim plackiem, który nakłuć widelcem.
    Wierzch posmarować żółtkiem  wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *