Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z owocami morza Leszka

Składniki:

  • 1 duży spód pizzy
  • 25 dkg obranych odwłoków średnich krewetek
  • 28 dlg pokrojonych w paski paluszków krabowych
  • 1.2 cebuli pokrojonej w plasterki
  • ½ obranej, pokrojonej papryki
  • 1 duży dojrzały pomidor pokrojony w plastry
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
  • 1.2 szklanki tartego sera mozarella
  • ¼ szklanki tartego sera parmezan

Sos:

  • ½ szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • musztarda doi smaku
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i paprykę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać umyte i osuszone krewetki, smażyć aż się zaróżowią, odstawić. W rondlu rozgrzać masło, podgrzać nie rumieniąc, dodać mąkę i rozprowadzić ją w maśle, dodać mleko i musztardę, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować dwie, trzy minuty aż zgęstnieje, przyprawić.
Spód pizzy posmarować przygotowanym sosem, rozłożyć na nim składniki fillingu, posypać serem i zieleniną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Leszka S
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *