Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z grillowanym kurczakiem

Ciasto:
Składniki:

  •  40 dag mąki
  •  3 dag drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Sos:
Składniki:

  • ½ szklanki sosy barbeque
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przyrządzenia:
Sos zmiksować z miodem

Filling
Składniki:

  • 1 pieczona na grillu pierś z kurczaka pokrojona w plastry
  • 1 mała, czerwona cebula pokrojona w plastry
  • ½ szklanki tartego sera Gouda
  • ½ szklanki tartego sera mozzarella

Sposób przyrządzenia:
Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę wymieszanego sera Gouda i mozzarella. Na serach rozłożyć plastry kurczaka i cieniutko pokrojoną cebulę przyprawioną solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *