Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikle z gruszek

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek (Wiliam, Konferencja)
  • 35 dkg brązowego cukru
  • 1,3 szklanki białego octu winnego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ½ dokładnie obranej, pokrojonej cytryny
  • odrobinę skórki z cytryny


Sposób przyrządzenia:

Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i gotować 20 minut, wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w sterylnie czystych słojach. Powstały syrop odparować do objętości około 400 ml. Tak zredukowanym, wrzącym syropem wraz z przyprawami zalać gruszki w słojach, szczelnie zamknąć. Do spożycia nadają się po 1 miesiącu, przechowywać przez 6 miesięcy. Znakomity dodatek do mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *