Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny chłodnik paprykowy

 

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • 2 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka Prymat
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić chleb tostowy. Ostudzić i przekroić po przekątnej. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wymieszać z podsmażoną cebulą. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki, a resztę wymieszać z pomidorami i cebulą. Podsmażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Zmiksować na krem i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie posypać odłożoną papryką, udekorować natką i podawać z tostami.

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *