Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ziemniaczane z powidłami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g powideł truskawkowych
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 jajko
  • dodatkowo:
  • do polania:
  • 50 g masła
  • buka tarta

Do posypania:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. Odcedzić, gorące obrać przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę ,jajka i szczyptę soli i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok.3mm i wycinamy krążki(śr.ok 8 cm.) Powidła mieszamy z rumem. Na każdy krążek nakładamy 1/2 łyżeczki powideł. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżeczką wody smarujemy brzegi krążków, składamy na pól i zlepiamy pierożki. Pierożki wrzucamy na wrzątek (ok 4 l wody) i gotujemy ok.8 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy bułkę tartą wg. uznania i ładnie zrumienić Polać pierożki. 50g cukru rozmieszać z cynamonem i podawać do pierogów. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Joanna Kalicińska

 

1 comment for “Pierogi ziemniaczane z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *