Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi gruzińskie z baraniną

Składniki:
Ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  •  1 jajko
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • ¼ szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Farsz:

  • 20 dkg mięsa baraniego
  • 2 łyżki posiekanej drobno zielonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Umyte i osuszone mięso zmielić wraz z obranym czosnkiem w maszynce do mięsa. Dodać zieloną cebulę, przyprawy, wymieszać.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało)  i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbujemy je palcami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierogi, dodać olej, kilka łyżek wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, piec w nim pierogi przez 30 minut. Przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Podawać z ulubionym, pikantnym sosem.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ”  Gabriela Radosz

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *