Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 50 dkg świeżych pieczarek
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju
- 5 dkg tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić drobno „kapelusze”. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać grzyby, powoli smażyć aż odparuje cały powstały sos. Dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku, wymieszać. Gdy farsz wystygnie, dodać tarty ser, ponownie starannie wymieszać. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów)
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Gabriela Radosz