Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- cukier i sól
Farsz:
- 4 marchewki
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i udusić na małym ogniu, dodając cukier. Następnie dołożyć posiekane jajka ugotowane na twardo oraz sól- wszytko wymieszać. Ziemniaki ugotować, odparować a następnie zmielić przez maszynkę. Dodać surowe jajka- najlepiej same żółtka i dokładnie wymieszać. Z takiej masy zrobić placuszki, na nich położyć farsz z marchwi i skleić brzegi. Tak przygotowane pierogi obtoczyć w mące i posmarować jajkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i zapiec w piekarniku. Są pyszne! Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Anna Białk