Piernik z żytniej mąki
Piernik z żytniej mąki4.39 out of 5 based on 240 voters.
Składniki:
- 4 ½ szkl. mąki żytniej
- 6 jajek
- ¾ kostki masła
- 1 ½ szkl. cukru
- 1 szkl. miodu
- 1 szkl. mleka
- 2-3 łyżki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej
- tłuszcz
Sposób wykonania:
-
Masło utrzeć razem z żółtkami oraz cukrem po czym dodać miód, sodę oraz przyprawę korzenną.
Dokładnie wymieszać i nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę a potem powoli wlewać mleko.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Piernik
- Opublikowano: czwartek, 30, wrzesień 2010 11:35
- Kinga Sieczka
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy