Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczyste z biodrówki pachnące tymiankiem

Składniki:

  • 2 kg biodrówki
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • 5 łyżek tymianku
  • 5 łyżek listków szałwii
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 jabłka
  • olej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Zioła rozetrzeć z pieprzem, dodać keczup i musztardę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie schab. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny, aż się zrumieni. Co jakiś czas podlać wodą, aż wytworzy się sos. Pod koniec pieczenia schab obłożyć plastrami jabłek i jeszcze piec przez moment. Wyłożyć na półmisek. Podawać na zimno. Udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *