Pieczony szczupak z nadzieniem
Pieczony szczupak z nadzieniem4.41 out of 5 based on 213 voters.
Składniki:
• 1 kg szczupaka
• 1 cebula
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 3-4 sardele
• bułka
• 2 jajka
• 2 łyżki masła
• ½ szkl. gęstej śmietany
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Ze szczupaka ściągnąć skórę a mięso obrać z ości i razem z posiekaną cebulą, sardelami oraz namoczoną bułką przepuścić przez maszynkę, wówczas wbić jajka, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić i nadziać skórę szczupaka, dokładnie zaszyć i ponakłuwać w kilku miejscach.
Ułożyć szczupaka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 min, często polewając śmietaną oraz masłem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kamila
- Szczegóły
- Kategoria: Szczupak
- Opublikowano: czwartek, 18, grudzień 2008 09:18
- Kamil
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla