Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Składniki:

    • 2 kg łopatki wieprzowej
    • 2 cebule
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Następnie obniży7c temperaturę do około 170 stopni, dodać do naczynia cebulkę, liść laurowy i piec kilkakrotnie obracając i polewając sosem przez około 90 minut. Znakomite, smaczne mięso tak na zimno jak i jako danie obiadowe.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Teresa


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *