Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z dzika w sosie owocowo warzywnym

Składniki:

  • 1 kg kotletów wykrojonych ze schabu dzika lub z udźca
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • ½ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego
  • ½ szklanki grubo utartego kwaśnego jabłka
  • ½ szklanki grubo utartej marchewki
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli


Sposób przyrządzenia:

W mocnej torbie plastikowej umieścić porcje mięsa, dodać odpowiednią ilość mąki, sól i pieprz, wstrząsając torbą dokładnie obtoczyć w tej mieszance kotlety. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przygotowane mięso. Rumianą dziczyznę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać ½ szklanki wody i ocet, dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 2 godziny. 40 minut przed końcem duszenia dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Skorygować smak dania przyprawami i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *