Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki zapiekane w piwnym cieście

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki do panierowania
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Oddzielić żółtka od białek. Z żółtkami połączyć mąkę, dodać 2 łyżki oleju i szklankę piwa. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Pieczarki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ostrym sosem czosnkowym, lub słodko- kwaśnym. Podobnie można zrobić talarki cebuli lub pora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *