Pesto z dodatkiem parmezanu
Pesto z dodatkiem parmezanu4.65 out of 5 based on 256 voters.
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 10 dkg listków bazylii
- 2-3 dkg orzeszków pinii
- 2-3 łyżki sera parmezanu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia
Orzeszki lekko przesmażyć na suchej patelni. Bazylię umyć osuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i posiekać. Parmezan rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować aż powstanie miękka pasta. Do tak przygotowanej pasty stopniowo dolewamy oliwę ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje z ulubionym makaronem ugotowanym al dente.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 10, listopad 2010 08:28
- Roksana Tomczuk
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny