Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z dodatkiem parmezanu

 

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dkg listków bazylii
  • 2-3 dkg orzeszków pinii
  • 2-3 łyżki sera parmezanu
  • 1 łyżeczka soli

 

 

Sposób przyrządzenia
Orzeszki lekko przesmażyć na suchej patelni. Bazylię umyć osuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i posiekać. Parmezan rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować aż powstanie miękka pasta. Do tak przygotowanej pasty stopniowo dolewamy oliwę ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje z ulubionym makaronem ugotowanym al dente.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *