Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z kurczaka z orzechami pistacjowymi

Składniki:

    • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
    • 20 dkg filetu drobiowego
    • 2 kromki chleba tostowego
    • 4 śliwki suszone
    • 1 białko jaja
    • 2 łyżki śmietany
    • 4 piórka zielonej cebulki drobno posiekanych
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • 12 dkg pokrojonej w kostkę szynki
    • ½ szklanki oczyszczonych orzechów pistacjowych
    • 1 łyżeczka posiekanego estragonu lub 1/3 łyżeczki suszonego
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Filety z drobiu umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Z chleba odciąć skórki, rozkruszyć go, dodać śmietanę, wymieszać na jednorodną masę. Śliwki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żaroodporną formę pasztetową nasmarować tłuszczem, ułożyć w niej przyrządzoną masę. Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, piec pasztet przez około 9- minut. Podawać na zimno. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *