Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet fasolowo- jabłkowy

Składniki:

    • 10 dkg białej małej fasoli
    • 1 winne jabłko
    • 1 łyżka ziarna sezamowego
    • łyżka ziarna sezamowego
    • szczypta otartej skórki cytryny
    • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia gotować, aż będzie miękka, ostudzić, osączyć. Ziarno sezamowe uprażyć na gorącej patelni. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym zmiksować  wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny, oraz otartą skórką cytrynową. Tak przygotowaną masę przełożyć  do podłużnej foremki, wygładzić powierzchnię, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Podawać na zimno z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *