Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 por / biała część/
- 25 dkg czosnkowej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cząstki. Papryki umyć, osuszyć usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę, kiełbasę czosnkową w plastry. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, smażyć pokrojone ziemniaki, około 20 minut, osączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucić por, kawałki papryki i kiełbasę czosnkową, smażyć 5 minut, dodać natkę pietruszki i 3 łyżki wody, wymieszać. Dodać usmażone ziemniaki i podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.