Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta z soczewicy

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną pastę z soczewicy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: zielonej soczewicy, marchewki, pora oraz przypraw.    
 

Składniki:

  • 200 g soczewicy
  • 2 marchewki 
  • 1 por 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól
  • olej
  • pęczek koperku

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę przełożyć do garnka.
    Zalać ją nie wielką ilością wody i rozgotować na małym ogniu.
    Wówczas odcedzić soczewicę i przełożyć do miski.
    Natomiast obraną marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć i dodać do soczewicy.
    Następnie pora pokroić w krążki  i wrzucić do rondelka.
    Podlać odrobinę wody i udusić.
    Odcedzić i przełożyć do soczewicy i marchewki.
    Całość dokładnie zmiksować na gładką pastę.
    Doprawić ją do smaku solą, curry oraz paprykę w proszku. 
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *