Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną pastę z soczewicy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: zielonej soczewicy, marchewki, pora oraz przypraw.
Składniki:
- 200 g soczewicy
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka przyprawy curry
- sól
- olej
- pęczek koperku

Sposób wykonania:
-
Soczewicę przełożyć do garnka.Zalać ją nie wielką ilością wody i rozgotować na małym ogniu.Wówczas odcedzić soczewicę i przełożyć do miski.Natomiast obraną marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć i dodać do soczewicy.Następnie pora pokroić w krążki i wrzucić do rondelka.Podlać odrobinę wody i udusić.Odcedzić i przełożyć do soczewicy i marchewki.Całość dokładnie zmiksować na gładką pastę.Doprawić ją do smaku solą, curry oraz paprykę w proszku.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: środa, 05, listopad 2014 08:57
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak