Poszukujesz nowych przepisów na potrawy z drobiu? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na drobiowe szaszłyki Marty. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, musztardy, miodu, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić je w dużą kostkę.Do miseczki wlać miód.Dodać do niego musztardę oraz oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.Dodać jeszcze tymianek, słodką paprykę, chilii, sól i pieprz.Całość dokładnie wymieszać.Do powstałej marynaty przełożyć mięso.Wstawić od lodówki na co najmniej 3 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać go na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.Szaszłyki można również upiec w piekarniku.
Liczba porcji: 5