Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykowy krem Beaty

Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Paprykowy krem Beaty. Przepis zawiera: paprykę, pomidory, czosnek i cebulę.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk 
  • 200 g pomidorów 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Papryki dokładnie umyć.
    Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne.
    Resztę papryki pokroić na mniejsze kawałki.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i również pokroić.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Cebulę z czosnkiem wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić paprykę.
    Przesmażyć i dodać pomidory.
    Chwilę trzymać jeszcze na ogniu i zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości papryki.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia. 
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem.
    Przed podaniem ponownie podgrzać.
    Podawać posypany grzankami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *