Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykowa zupa-krem z rukolą

Składniki:


• 4 czerwone papryki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
• 500 ml bulionu warzywnego (instant)
• 2 – 3 łyżki białego wina
• 50 g rukoli
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Papryki oczyścić, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i osuszyć, pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.Olej rozgrzać w garnku.Na tłuszczu poddusić czosnek, cebulę i paprykę.
Posypać papryką w proszku, wlać bulion.Zupę gotować na wolnym ogniu około 15 minut.Zupę zmiksować.Doprawić solą, pieprzem i winem.Rukolę umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków, resztę posiekać.Śmietanę lekko ubić.
Posiekaną rukolę dodać do zupy, wymieszać.Zupę wlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany, udekorować listkami rukoli, posypać papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *