Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w piwnym cieście z frytkami

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi
  • sok cytrynowy
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • sól, biały pieprz

Frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • olej


Sposób przyrządzenia
Frytki:

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.  Pokrojone frytki płuczmy  dokładnie pod bieżącą zimną wodą co zapewni dokładne wypłukanie frytek dzięki czemu będą one miękkie. Do naczynia z wodą dodajemy łyżkę cukru, mieszamy, wrzucamy pokrojone i wypłukane frytki, pozostawiamy na 5 minut. Dodatek cukru sprawia że nasze frytki będą miały piękny kolor.
We frytkownicy lub dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ząbek czosnku i smażymy taką ilość frytek aby swobodnie opływał je wrzący olej. Jak będą miękkie i odpowiednio złociste wykładamy je na ręcznik papierowy lub durszlak aby obsączyć je z oleju.
Ryba:
Z 2 jajek, mąki, piwa, mleka, proszku do pieczenia mieszamy ciasto dodając odrobinę soli i pieprzu. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy aby się zmacerowało. Wymytą i odsączoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzewamy olej  rybę zanurzamy w cieście chwilę przytrzymujemy nad naczyniem aby nadmiar ciasta obciekł i smażymy  w głębokim oleju 4 – 6 minut w zależności od wielkości filetów. Ryba nie może być wysuszona wewnątrz.
Podajemy z ulubionymi surówkami, sosem. Ozdabiamy cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *