• 1 kg filet z pangi (lub ryba masłowa)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • bułka tarta
  • ziarna sezamu
  • 1 łyżka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:
Rybą skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Przygotować panierkę. Ziarna sezamu wymieszać z tartą bułką, grubo zmielonym czerwonym pieprzem, wsypać na teflonową patelnię i wyprażyć na złoty kolor na maleńkim ogniu, uważać aby nie przypalić. Na patelni rozpuścić odrobinę masła, chwilkę przesmażyć koncentrat pomidorowy. Z chłodnego koncentratu pomidorowego, wina, jajek, cukru i szczypty soli przygotować emulsję do panierowania dokładnie wszystkie składniki miksując. Całe filety rybne obtaczamy w mące, moczymy w emulsji, panierujemy w bułce z dodatkami. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem używając odpowiednio dużej patelni, dopiekamy w piekarniku. Przed podaniem filety kroimy na mniejsze porcje aby czerwona panierka kontrastowała z bielą mięsa ryby.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi