Panga w czerwonej skorupce
Składniki:
- 1 kg filet z pangi (lub ryba masłowa)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- bułka tarta
- ziarna sezamu
- 1 łyżka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka wina wytrawnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybą skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Przygotować panierkę. Ziarna sezamu wymieszać z tartą bułką, grubo zmielonym czerwonym pieprzem, wsypać na teflonową patelnię i wyprażyć na złoty kolor na maleńkim ogniu, uważać aby nie przypalić. Na patelni rozpuścić odrobinę masła, chwilkę przesmażyć koncentrat pomidorowy. Z chłodnego koncentratu pomidorowego, wina, jajek, cukru i szczypty soli przygotować emulsję do panierowania dokładnie wszystkie składniki miksując. Całe filety rybne obtaczamy w mące, moczymy w emulsji, panierujemy w bułce z dodatkami. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem używając odpowiednio dużej patelni, dopiekamy w piekarniku. Przed podaniem filety kroimy na mniejsze porcje aby czerwona panierka kontrastowała z bielą mięsa ryby.
- Szczegóły
- Kategoria: Panga
- Opublikowano: sobota, 08, kwiecień 2006 00:00
- Roman
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla