Składniki:
- 50 dkg grubego schabu
- 5 dkg orzechy nerkowca
- 10 dkg śliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- jajka
- tarta bułka
- mąka
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz. Orzechy nerkowca posiekać, śliwki wydrylować, drobno pokroić. Na odrobinie oleju zezłocić orzechy, dodać śliwki, przesmażyć na masę stale mieszając, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Schab pokroić na cienkie kotlety, delikatnie rozbić, przyprawić. Każdy kotlet posmarować masą śliwkową, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Dopiec w piekarniku. Podawać z ogórkami, grzybami lub pieczarkami z patelni, ziemniakami piure lub frytkami.