Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga pieczona z kurkami i serem

Składniki:

  • 2-3 filety z ryby (panga, mintaj, morszczuk itp.)
  • 25 dkg kurek
  • 15 dkg pikantnego sera żółtego
  • 2 cebule
  • masło
  • śmietana 30%
  • pieprz, sól
  • pietruszka

Sposób przyrządzenia:
Kurki myjemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na części masła. Przyprawiamy sos do smaku. Filety (zamrożone – przynajmniej częściowo odmrażamy, bo woda z zamrożonej ryby psuje efekt) osuszamy i przyprawiamy, odstawiamy na 15 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy filety. Na wierzch kładziemy kurki podsmażone wcześniej z cebulką. Całość posypujemy obficie serem żółtym i pietruszką. Zapiekamy w 150-180 st. przez 15-20 minut – aż ser się zapiecze. Podajemy z ryżem lub frytkami i sałatką z białej kapusty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *